Druga čakra - sakralna

 

druga čakra sakralnaDruga(sakralna) ili čakra kreativnosti nalazi se u visini spolnih organa odnosno križa, a naziva se još i Swadhistaha čakra. Njezino energetsko djelovanje na fizičkoj razini odgovara radu spolnih organa, bubrega i mokraćnog mjehura, spolnosti uopće te kreativnosti osobe u širokom smislu. Ako je njezina funkcija, tj. protok energije na bilo koji način neadekvatan to se manifestira kroz različite smetnje u radu spolnih i reproduktivnih organa uopće. Primjer su bolne menstruacije, hormonalni poremećaji, bolovi u predjelu križa, spolnih organa, itd. Manji poremećaji utječu na smanjenu kreativnost, smanjeni spolni nagon, probleme sa potencijom i sl.

BOJA: narandžasta
ŽLIJEZDA: spolne žlijezde
LOKACIJA: karlična zona
ORGANI: debelo crijevo, spolni organi, zdjelica, donji kralješci, slijepo crijevo  mokraćni mjehur.
MENTALNA I EMOCIONALNA PITANJA: optuživanje i krivnja, moć i nazor, kreativnost, novac, seks, etičnost i poštenje u odnosima. 
POREMEĆAJI RADA 2. ČAKRE: kronična bol u slabinskom dijelu leđa, porodiljni i ginekološki problemi, išijas, bol u donjem dijelu leđa, mokraćne tegobe, seksualna potencija, strah od gubitka materijalne vrijednosti