Održavanje kristala

 

Održavanje i čišćenje kristala

Većina kristala i poludragog kamenja, u nakitu ili u slobodnoj formi, s vremenom pokupi negativnu ili nepoželjnu energiju. Oni su poput spužve, upijaju i reagiraju na energiju iz okoline. Jedini, za koje podaci govore da ne upijaju energiju i da ih nikada nije potrebno čistiti (prazniti) su citrin, kijanit, azeztulit i super sedam.

Kristali koji se koriste u kristaloterapiji za iscjeljivanje (koji se stavljaju na bolesna mjesta na tijelu i na blokirane čakre) trebaju se čistiti i prazniti od negativne energije poslije svake terapije. Kristal koji se kupi, pronađe, naslijedi mora se obavezno najprije očistiti jednom od tehnika čišćenja, jer nije ga dovoljno samo na kratko isprati u vodi.
Ovdje ćemo nabrojati i opisati uobičajene tehnike čišćenja i pražnjenja kristala, te vraćanje njihova sjaja i vibrirajuće energije. Neke su tehnike složene i traju duže, a neke su izrazito jednostavne i brze. Koristite onu koja vam najviše odgovara i koja je najbolja za vaše kristale.

Slana voda: ovo je popularan način čišćenja kristala, ali ako ga uopće koristite, budite pažljivi i ne ostavljajte ih u vodi duže nego što je potrebno. Trebate biti sigurni da vaš kristal nije porozan ili mekan, tako da ga slana voda ne bi uništila. Slana voda može ući u strukturu nekih kristala i na taj ih način slomiti. Neki kristali koji ne podnose baš najbolje slanu vodu su: kalcit, karneol, hematit, labradorit, lepidolit, magnetit, moldavit, opal, tirkiz, grozdovi većine kristala.

Morska sol: Kristale možete staviti i u grubu morsku sol na 24 sata kako bi ih očistili. U vlažnim područjima morska sol može ponekad stvoriti iste probleme kao slana voda. Sol se zaglavi u pukotinama kristalnih grozdova i u kombinaciji s vodom u zraku uzrokuje pucanje grozda.

Sunce ili Mjesec: Zrake sunca i mjeseca su energizirajuće i jako pročišćavajuće, kao i aktivatori energije. Stavljanje kristala na sunčevo svjetlo ili mjesečinu jednom tjedno jako im koristi. Ali i ovdje ima jedno upozorenje, nekim kristalima izblijedi boja na suncu, a to su: ametist, celestin, opal, tirkiz, ružičasti kvarc (ima ih sigurno još). Ako niste sigurni i imate dilemu, jednostavno upotrijebite mjesečinu.

Zakopavanje u zemlju: Zakopavanje kristala u zemlju je za njih vrlo ljekovito i pročišćavajuće. Preporuka je držati ih tri dana zakopane. Naravno, ako ih zakopavamo u dvorištu bilo bi dobro na neki način označiti to mjesto, jer sigurno ne želite prekopati pola dvorišta kako bi ih našli. Za zakopavanje može poslužiti i tegla za cvijeće, učinak je isti. Nemojte ga staviti u teglu s bolesnim cvijetom, jer će pokupiti njegovu bolesnu energiju.

Dimljenje: Ovo je jedna od bržih tehnika pročišćavanja kristala. Više puta prođete kroz dim goruće cedrovine, kadulje, tamjana ili mirisnog štapića. Štapići s umjetnim mirisima nisu primjereni, jer ne čiste potpuno i brzo, ali su zato temeljni štapići poput Nag Champa izvrsni.

Tekuća voda: Brza tehnika čišćenja je i stavljanje kristala na 10-ak minuta ispod mlaza tekuće mlake vode. Ne bi trebala biti niti prehladna niti vrela, jer može oštetiti kristale. Geode i grozdovi su forme kojima ne odgovara čišćenje tekućom vodom, jer im se može dio odlomiti i mogu se mrviti. Ova tehnika je dobra skoro za sve kristale, osim: hematit, tigrovo željezo, malahit, tirkiz, azurit

Reiki:
Reiki tehnika pročišćavanja kanalizira univerzalnu energiju i čisti kristal od negativnosti i neželjenih energija. Kristal se tretira kao svako drugo biće koje treba liječenje, dakle, usmjerimo svoju namjeru prema izliječenju kamena od bilo kojih negativnosti.

Čišćenje drugim kristalom: Neki kristali mogu očistiti druge kristale od negativne energije. Kristal koji trebamo očistiti stavimo pokraj kristala "čistača" i ostavimo ih zajedno na 24-48 sati. Nama poznati kristali "čistači" su: kvarcni kristal (gorski kristal), ametist (u formi grozda i ametist "spirit"), selenit.

Cvjetna voda: Stavimo kristale u vodu s laticama ruže, narančinog cvijeta ili jasmina na 24 sata. Važe iste mjere opreza za kristale koji ne podnose dobro vodu.

Molba, molitva: Ovo je većini ljudi jednostavna tehnika i odlično funkcionira. To je jedan ritual u kojemu jednostavno zamolimo Boga/ Boginju/ Svemir/ Najvišu svijest/ Univerzalnu energiju (svatko po vlastitom uvjerenju i izboru) da energetski pročisti kristal za nas. Ili možemo zamoliti kristal da se pročisti sam.

Koju god tehniku izaberete, točno vremensko trajanje pročišćavanja kristala ovisi o stanju kristala i o vašem osobnom osjećaju. Ipak, nemojte da vam"brže tehnike" traju kraće od 10min. Vjerujte svojoj intuiciji i pustite svom "višem ja" da vas vodi u odabiru najbolje tehnike pročišćavanja za vas i vaš kristal.

Vrati na vrh