Osobine kristala

 

1. ŽUTI KRISTALI – planeta, koja vlada ovim kristalima je Merkur, pa se koriste u svim ritualima i životnim situacijama, gde je potrebno povećati i usavršiti naše komunikacijske sposobnosti. Također ove kristale nosimo uz sebe, onda kada želimo poboljšati svoje pamćenje, sposobnosti učenja, pisanja, jasnog govorenja svojih ideja, govorenja u javnosti, za uklanjanje treme, itd. Žuta boja se povezuje i sa Suncem, pa ove kristale upotrebljavamo i za osnaživanje svoje svijesti, ali ih koristimo i za razvijanje svojih kreativnih sposobnosti.

2. NARANČASTI KRISTALI – povezuju se sa individualnom snagom i njima također vlada Sunce. Veoma su dobri u svim vrstama zaštitničkih rituala, te povećavaju naše samopoštovanje i privlače pozitivnu energiju.

3. CRVENI KRISTALI – njihov je elemenat vatra i nalaze se pod vladavinom Marsa. Osnažuju duh i tijelo, uzemljuju energiju, povećavaju osobnu moć i štite od agresivnih energija iz okoline. Preporučuju se za nošenje onim osobama, koje su često izložene različitim stresovima na poslu i u svakodnevnom životu. Dobri su i korisni kod svih stanja anemije i manjkanja željeza u krvi, a deblokiraju i seksualnu energiju, te ublažavaju različite tegobe na reproduktivnim organima.

4. RUŽIČASTI KRISTALI – njima vlada planeta Venera. Povećavaju princip unutrašnje ljubavi, pomažu nam da živimo u harmoniji sami sa sobom i svojom okolinom. Također se koriste u svim ritualima ljubavne i seksualne magije, te pomazu u iscjeljivanju emotivnih trauma, a koje su nastale zbog gubitka ljubavi.

5. ZELENI I PLAVI KRISTALI – upotrebljavaju se za iscjeljivanje, povećavaju naše samoisceliteljske sposobnosti, ali i moć intuicije, koja bi nam trebala otkriti pravi lijek i način liječenja, koji je najkorisniji za nas i naše stanje.

6. LJUBIČASTI I INDIGO KRISTALI – to su tzv. duhovni kristali, te su povezani sa planetama Jupiterom i Neptunom. Koriste se u meditaciji, povecćavaju naše sposobnosti unutrašnjeg viđenja i svjesnog sanjanja, te nam pomažu da se povežemo sa svojim osobnim simbolima i energijama iz podsvijesti. Koriste se i protiv svih vrsta zavisnosti, te smanjuju depresiju i poboljšavaju san.

7. BIJELI KRISTALI – njima vlada Mjesec. Imaju veliku zaštitničku moć, djeluju na intuiciju, te se koriste u svim vrstama lunarne, šamanističke magije, jer nježno iscjeljuju podsvijesne traume i pomažu u transformaciji bolnih emocija .

8. CRNI KRISTALI - simboliziraju energije zemlje i stabilnost. Njihova vladajuća planeta je Saturn, pa ovi kristali povećavaju moć samokontrole i sposobnost da se prihvate vlastita ograničenja.