Lucidni snovi

 

UVOD

U posljednjih nekoliko sekcija, raspravili smo nekoliko različitih tehnika koje povećavaju vaše šanse za lucidno sanjanje. Ako ste izvodili predložene vježbe, trebali bi biti u mogućnosti prisjetiti se puno više snova i trebali ste već stvoriti naviku pisanja dnevnika snova. Također provjera stvarnosti bi trebala biti jedna od vaših svakodnevnih navika.

Ako je sve ovo gore za vas istinito, onda ste možda već imali vaš prvi lucidni san, međutim ako niste, nemojte se zabrinjavati, postoji još nekoliko tehnika za lucidno sanjanje koje možete isprobati, premda su te tehnike malo naprednije.

Od sada pa na dalje koristit ćemo sljedeće kratice za tehnike lucidnog sanjanja:

DILD – Dream Induced Lucid Dream (Lucidni san induciran običnim snom)
WBTB – Wake then Back to Bed Method(Buđenje pa povratak natrag u krevet)
MILD – Mneumonic Induction of Lucid Dreams (Induciranje lucidnog sna prisjećanjem da sanjate)

 

DILD Tehnika
“Što je to DILD?” možda ćete se pitati. Nema neke velike razlike između DILD tehnike i onoga što smo do sada pisali.

DILD tehnika je jednostavno proces ulaženja u Lucidni san preko “normalnog” sna. Primjećivanjem nekog znaka sna i provjerom stvarnosti, ili jednostavno zaključivanjem da sanjate i postanete lucidni.

 

WBTB Tehnika
Mnogi ljudi koji su započeli sa lucidnim sanjanjem, uočili su nešto čudno. Shvatili su da bi imali mnogo više snova ako bi im spavanje bilo prekinuto u ranim jutarnjim satima.

Ovo je vrijedilo posebno ako su morali ostati budni 1h ili duže prije povratka u krevet. Iz toga se razvila metoda WBTB.

Ova tehnika je malo naprednija, i trebat će snažnija volja da bi se uspješno izvela.

Do sada ste trebali već dovoljno izvježbati pamćenje snova, i ako ste redovito radili vježbu provjeravanja stvarnosti, trebali bi vrlo brzo (koristeći ovu tehniku) imati vaš prvi lucidni san(velika je vjerojatnost da ste ga već imali samo radeći ove prethodne vježbe).

Ovu tehniku je najbolje vježbati u vrijeme kada si možete priuštiti da vam spavanje bude narušeno, na dan kada nećete imati previše obaveza.

Dok spavate, doći ćete do faze u kojoj ćete sanjati. Ova faza spavanja zove se REM faza. Ući ćete u REM prosječno svakih 90 minuta tokom noći, što znači da ćete imati u prosjeku 4 do 5 REM faza, te ste tako u mogućnosti imati 4 do 5 lucidnih snova svake noći.

TEHNIKA WBTB

Ovdje sada dolazi do izražaja snaga vaše volje. Ciljajte na to da se probudite u vašoj četvrtoj fazi REM-a. Da biste to mogli izvesti potrebna vam je budilica ili nešto slično što će vas probuditi.

Četvrta faza sna će biti negdje 6 sati nakon što ste zaspali. Znači, prije nego što zaspete, postavite vašu budilicu da vas probudi nakon 6 sati.

Ako inače spavate manje od 6 sati tijekom noći, tada ciljajte na treću fazu REM-a, što će biti 4 sata i 30 minuta nakon što ste zaspali.

Ovdje sada dolazi teži dio. Kada vas alarm probudi, trebate se odmah dignuti iz kreveta. Nemojte se samo okrenuti na stranu nadajući se da ćete skupiti volju da se dignete za nekoliko minuta, zato što nećete. Napravit ćete ono što svi naprave, zaspat ćete ponovno.

Nakon što se dignete iz kreveta, važno je da vam um bude aktivan najmanje 1 sat, ništa manje. U to vrijeme možete čitati knjigu o lucidnom sanjanju, ili možete čitati vaš dnevnik snova. Trik je u tome da u vašu glavu uđe ideja o lucidnom sanjanju.

Nakon što je prošlo sat vremena, vratite se natrag u krevet. Dok zapadate u san, u umu držite scenu nekog mjesta na kojem biste se željeli pojaviti kada uđete u san.

Ako se odjednom nađete na tom mjestu, napravite test provjere stvarnosti da provjerite jel sanjate ili ne.  Ako sanjate(trebali bi), ČESTITAM, jer upravo ste imali vaš prvi lucidni san. To je to što se tiče ove tehnike. Ova jednostavna metoda može biti vrlo učinkovita.

Ako vam ova tehnika iz nekog razloga ne djeluje, možete isprobati sljedeću, još napredniju.

 

MILD Tehnika

MILD tehnika skraćeno može se objasniti na sljedeći način “Kada spavate, trebate se sjetiti da sanjate”.

TEHNIKA

Korak 1 - Postavite u umu namjeru da kada budete spavali, da se probudite tokom svake REM faze i da se prisjetite vaših snova. Nije dovoljno samo misliti na to, već morate imati istinsku namjeru da to napravite.

Korak 2 - Kada se probudite, probajte se prisjetiti što je moguće više detalja sna iz prethodne REM faze. U većini slučajeva ćete samo poželjeti okrenuti se na bok i nastaviti spavati. NEMOJTE! Držite se budnim i potrudite se da se prisjetite snova.

Korak 3 - Nakon što ste se prisjetili svega čega ste se mogli sjetiti, možete ponovno zaspati. Dok zapadate u san, fokusirajte vašu namjeru na to da se sjetite u snu da sanjate.
Recite u svom umu “Sljedeći put kada uđem u san, sjetit ću se da je to san.” Morate to ozbiljno misliti. Neka vam to bude najvažnije u tim trenucima dok zapadate u san.

Korak 4 - Nakon što ste postavili tu namjeru, zamislite da ste ponovno u snu kojeg ste se prisjetili u Koraku 2. Zamislite da ste shvatili da je to san, i vizualizirajte se kako postajete lucidni u tom snu.

U vašoj vizualizaciji, zamislite se kako ste uočili neki čudan znak-sna te se vidite kako shvaćate da sanjate. Recite si “Sanjam!”

Korak 5 - Ponovite korake 3 i 4 sve dok vam se nije učvrstila namjera. Kada osjetite da je namjera dovoljno čvrsta, dopustite si da padnete u san. Osigurajte da vaša namjera bude posljednja stvar na koju mislite prije nego što zaspete.

Ako sve bude kako treba, naći ćete se kako zapadate ravno u san i kako shvaćate da sanjate. Ovo će vam omogućiti da postanete lucidni.

Prethodno: Provjera stvarnosti<=     |     =>Sljedeće: Kontrola snova

 

  Vrati na vrh